NASA și Process Communication Model®

NASA și Process Communication Model®

Process Communication Model® sau prescurtat PCM® este o metodologie dezvoltată de doctorul Taibi Kahler pentru analiza arhitecturii de personalitate. Ne ajută să conștientizăm tiparele de gândire și comunicăm mesajele astfel încât acestea să fie „auzite” de interlocutor și recepționate într-un mod constructiv.

NASA a folosit PCM® pentru selecția și evaluarea psihologică a astronauților

nasa-si-process-communication-modelModelul PCM® este aplicat în companii din întreaga lume, în procese de coaching și în campanii electorale, iar istoria sa începe la NASA, în anul 1978. Terry McGuire era la acea vreme psihiatrul coordonator care se ocupa de evaluarea pregătirii psihologice a astronauților și selecția persoanelor potrivite din punct de vedere psihologic pentru anumite misiuni.

Procesul de evaluare a persoanelor care pleacă în misiuni spațiale este complex pentru că, deși extrem de talentați și de bine pregătiți, astronauții stau într-un spațiu închis pentru o perioadă considerabilă de timp și sunt expuși la evenimente cu grad de stres ridicat. De aceea, pe lângă pregătirea tehnică, pentru NASA sunt foarte importante aspectele legate de inteligența emoțională, lucrul în echipă, pregătirea fizică și mentală, agilitatea psihologică, managementul stresului și al emoțiilor.

În momentul în care l-a cunoscut pe Taibi, Terry McGuire avea un proces de interviuri care dura câteva ore și uneori putea să necesite mai multe întâlniri. Pentru a testa modelul PCM® , NASA a acceptat ca doctorul Taibi Kahler să realizeze un interviu de 10 minute cu fiecare candidat în timpul căruia nota pe fișa de evaluare observațiile sale, în paralel cu procesul standard de evaluare derulat de Terry McGuire. La final, comparând rezultatele pentru un eșantion relevant de candidați, Terry McGuire a descoperit că într-un timp mult mai scurt Taibi ajungea la aceleași concluzii principale, ba chiar avea notate lucruri în plus despre fiecare candidat – „ Taibi a obținut la fel sau chiar mai multe informații în primele 5-10 minute de interacțiune decât am obținut eu în tot procesul de interviuri. Am vrut să învăț cum a făcut asta.”

Astfel, PCM® a fost introdus ca instrument standard în procesul de selecție a astronauților. În misiunile NASA din perioada următoare au apărut situații limită și probleme de comunicare, iar Terry McGuire a prezis cu acuratețe comportamentele pe care astronauții le vor avea sub stres, momentele critice în care comunicarea va deveni neconstructivă, reușind să-și pregătească prin programe de training echipa pentru a depăși cu succes aceste provocări.

Evoluția PCM® după ce a devenit instrument pricipal de selecție la NASA

Modelul a continuat să fie folosit de NASA aproape de 20 de ani (1978-1996), când Terry McGuire a ieșit la pensie. Metodologia Process Communication Model® a devenit accesată apoi de echipa prezidențială de la Casa Albă, unul dintre cei mai cunoscuți președinți care au utilizat PCM® fiind Bill Clinton.

Modelul este utilizat de psihoterapeuți, profesori universitari, recutori, oameni de vânzări, manageri și proprietari de companii din topul Forbes 500, câteva exemple de organizații care aplică în diverse țări modelul fiind Bayer HealthCare Pharmaceuticals, BMW, Coca-Cola, Danone, Generali Group, Pixar Animation Studios, L’Oréal, Lufthansa, OMV, Orange, Unicredit.

Terry McGuire descrie utilitatea modelului spunând că „PCM® , atât în cadrul NASA cât și în activitățile zilnice, a devenit pentru mine așa cum este cuțitul Swiss pentru MacGyver (personaj dintr-un serial de acțiune la vremea respectivă), indispensabil și cu întrebuințări nenumărate”.

În ce constă instrumentul utilizat de NASA - Process Communication Model®?

pcm-si-nasaModelul constă în analiza secundă cu secundă în cadrul unei interacțiuni a cuvintelor, tonului, gesturilor, mimicii și posturii interlocutorului, pentru a determina în timp real structura de personalitate a acestuia.

Această analiză ne oferă informații extrem de utile despre partenerul de comunicare, ca de exemplu: canalul optim pe care putem transmite un mesaj astfel încât să fie „auzit”, punctele forte de caracter ale acestuia, modul preferat de interacțiune, sistemul de management în care performează cel mai bine, nevoile psihologice fundamentale care determină motivația respectivei persoane. Totodată, PCM® ne permite să prezicem cu un grad mare de acuratețe comportamentul sub stres al unei persoane, ajutându-ne să ne îmbunătățim relațiile cu ceilalți.

Cercetările doctorului Taibi Kahler, bazate pe dezvoltarea modelului de Analiză Tranzacțională a lui Eric Berne, au arătat că fiecare dintre noi avem arhitectura personalității compusă din șase tipuri de personalitate, fiecare corespunzător unei percepții asupra realității: Thinker (Gânduri), Persister (Opinii), Imaginer (Reflecții), Rebel (Reacții), Harmonizer (Emoții), Promoter (Acțiuni).

Modelul nu este limitativ și nu încadrează oamenii în „cutiuțe”, ba dimpotrivă, prezice tendințe de comportament în anumite contexte, se referă la modul CUM comunicăm, nu la CE comunicăm. Fiecare dintre noi avem din toate cele șase niveluri, diferă ordinea acestora, energia manifestată pe fiecare nivel, baza cu care ne naștem și faza care determină cele mai importante nevoi psihologice dintr-o etapă a vieții.

Dacă vrei să te antrenezi pentru a folosi metodologia PCM® , te invităm să discuți cu unul dintre consultanții Brightway® pentru a obține mai multe informații.

Articole similare

Taibi Kahler, fondatorul PCM®

Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.

Afla mai multe
Cultura chinezească, cultura englezească.... cultura organizațională

Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!

Afla mai multe
Vânzătorul ascuns și vânzarea inspirațională

Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi? 

Afla mai multe
Facebook LinkedIn Instagram Twitter
Brightway.ro
Programe de dezvoltare organizațională și soluții inovatoare care te ajută să câștigi timp, bani și înțelepciune.
Strada Popa Nan, nr. 171, Bucuresti
0745 755 484
BUCURESTI
030584
ROMANIA
mihai.arghire@brightway.ro
  1. NASA și Process Communication Model®