In orice situatie de viata, dar in special in cele care tin de activitatea profesionala, este bine sa fii intotdeauna prevazator si informat cu privire la aspectele importante, atat cele care tin de tine, cat si cele care nu depind de propria persoana, insa te afecteaza in mod direct.
Tocmai de aceea, expertii Brightway® au intocmit pentru tine un mic ghid al celor mai des intalnite motive de concediere, precum si al unor situatii specifice si al pasilor care trebuie urmati intr-un astfel de scenariu deloc de dorit. Citindu-l, te vei pune la "adapost" cu privire la o asemenea decizie, indiferent care este statutul tau actual sau relatia cu colegii ori superiorii.
Motive de concediere care tin de persoana salariatului
1. Acesta a savarsit fie o abatere grava, fie abateri repetate de la conditiile prevazute in contractul de munca;
2. Acesta este arestat preventiv ori arestat la domiciliu pentru o perioada mai lunga de 30 de zile;
3. Acesta este declarat, in urma unei expertize medicale, inapt din punct de vedere fizic si psihic pentru a-si indeplini atributiile la locul de munca;
4. Acesta nu corespunde din punct de vedere profesional locului de munca ocupat.
Motive de concediere care nu tin de persoana salariatului
1. Renuntarea de catre angajator la postul ocupat de angajatul in cauza;
2. Renuntarea de catre angajator la mai multe posturi/un intreg departament, caz in care vorbim despre concediere colectiva (in ambele situatii, motivele trebuie sa fie intemeiate, iar salariatii vor beneficia de somaj si compensatii);
Cand este concedierea interzisa?
1. Motive de concediere interzise: pe criterii de etnie, religie, sex si orientare sexuala, varsta, handicap, boala (cronica necontagioasa, infectare HIV), optiune politica, situatie familiala etc.;
2. Situatii in care concedierea este interzisa: pe durata concediului de odihna, medical, de maternitate (sau cat femeia salariata este gravida) etc.
Procedura de urmat
De obicei, inainte de a fi concediat, angajatul are dreptul la un preaviz de 20 de zile lucratoare, pe durata caruia isi continua activitatea si este remunerat. Cu toate acestea, exista si situatii in care preavizul nu se aplica: daca salariatul se afla in perioada de proba sau sunt indeplinite conditiile prevazute mai sus (motive care tin de persoana in cauza).
In loc de concluzie, precizam ca actul concedierii nu este in niciun caz o procedura lejera in Romania, din punct de vedere legislativ, intrucat Codul Muncii include mai multe prevederi care protejeaza angajatul in fata unor potentiale abuzuri ale companiei pentru care lucreaza. Astfel, in situatia in care stii ca nu te incadrezi la punctele enumerate anterior (abateri grave, probleme cu legea, incompatibilitate medicala sau de alta natura cu locul de munca), nu ai niciun motiv de ingrijorare!
In schimb, pentru a-ti "cimenta" si mai mult pozitia in cadrul companiei, poti urma unul sau mai multe dintre cursurile/training-urile pe care le oferim, fie ca vorbim despre cele din categoria Leadership & Management, Vanzari, Microsoft Office sau Dezvoltare Personala. Niciun angajat nu este de neinlocuit, insa, cu cat know-how-ul tau este mai profund si mai variat, cu atat te apropii mai mult de statutul de "indispensabil"! Mult succes!
Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.
Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!
Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi?