Invidia la locul de munca - iata cum poate fi "antrenata"!
In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, invidia este definita drept "sentiment egoist de parere de rau, necaz sau ciuda, provocat de succesele ori situatia buna a altuia". Prin urmare, vorbim despre o traire eminamente negativa, care poate aparea inclusiv (sau mai ales) in mediul profesional, si care ne poate destabiliza emotional, facandu-ne sa ne pierdem motivatia si sa nu mai dam randamentul scontat. Parcurgand articolul in continuare, vei afla atat cum sa tii respectivul proces afectiv sub control, cat si cum sa il folosesti in beneficiul tau, schimband perspectiva din care privesti lucrurile.
Invidia la locul de munca - 4 din 5 angajati o resimt
Conform unui studiu recent, 80% dintre romani resimt invidie la locul de munca, "vizati" fiind atat colegii care se imbraca mai bine, au o familie si bunuri numeroase si isi permit cheltuieli exorbitante (spre exemplu, vacante exotice), cat si cei care ar avea parte de anumite avantaje din partea superiorilor (spre exemplu, muncesc mai putin decat persoana in cauza, dar ar fi remunerati mai bine). Totusi, asa cum iti poti da deja seama, ne referim la o analiza extrem de subiectiva, din punctul de vedere al "invidiosului", si poate chiar superficiala.
Atunci cand simti ca incepi sa fii dominat de astfel de sentimente, ai la indemana mai multe variante, iar, citind sfaturile expertilor Brightway®️, vei afla si cum este mai bine sa actionezi. In primul rand, te intelegem daca nu iti este usor sa-ti tii trairile in frau, insa iti reamintim ca nu este bine sa iei decizii la cald (mai ales ca, asa cum am vazut mai sus, poate fi vorba doar despre o interpretare gresita). Prin urmare, cel mai important aspect este ca tu sa iti desfasori activitatea, indiferent care ar fi ea, absolut impecabil, astfel incat superiorii tai sa nu aiba ce sa-ti reproseze.
In al doilea rand, in momentul in care observi anumite situatii care, trecute prin filtrul propriilor valori si experiente, nu ti se par in regula, solutia nu este pur si simplu sa fii invidios si sa porti pica unui coleg, ci sa semnalezi problema manager-ului tau. Totusi, miscarea trebuie gandita cativa pasi in avans, ca la sah, pentru a nu risca o eventuala intoarcere impotriva ta (intrucat scopul tau este acela de a asigura un climat pozitiv si un plus de corectitudine in birou, nu de a obtine anumite avantaje sau de a-i "deposeda" pe altii de ele).
Inlocuieste invidia cu admiratie!
Nu in ultimul rand, poti adopta o atitudine proactiva, transformand orice problema intr-o provocare si o oportunitate. Astfel, in loc sa-ti manifesti invidia la locul de munca, o poti inlocui cu admiratie si poti urma exemplul respectivului coleg, observand ce calitati are si cum a ajuns in postura de a starni astfel de sentimente. Pe de alta parte, poti face un exercitiu de imaginatie, gandindu-te de ce ai putea fi tu "invidiat" de catre cei din jur, pe plan profesional sau personal.
Te asteptam la cursurile noastre de Dezvoltare personala, precum Process Communication Model, Growth mindset, training-ul de Inteligenta emotionala sau Momentul de motivare, pentru a-ti intelege mai bine emotiile si a le folosi in beneficiul succesului tau personal si profesional!
Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.
Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!
Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi?