"Uneori am nevoie așa...de cineva înțelegător, care să îmi fie alături, să mă îmbrățișeze și să-mi spună sincer: Poftim o cafea și 2 milioane de euro!"
Ar fi super dacă s-ar putea întâmpla așa, însă cei mai mulți dintre noi nu se trezesc cu milioane de euro disponibili în cont, așadar trebuie să ne găsim propriile metode de a face față la tot ceea ce ni se întâmplă. Și mai ciudat este că poate și cei cu milioane în cont tot au dificultăți pe care nu le pot rezolva singuri.
Este coachingul ceva cu adevărat folositor, sau e doar un trend? Cu siguranță e o întrebare pe care ne-am pus-o cu toții undeva în minte, mai ales pentru că acest "coaching" pare să fie un împrumut din lumea vestică, unde oamenii par să investească în tot felul de demersuri mai mult sau mai puțin utile. Atât de mulți oameni au dezvoltat afaceri și au generat sume de bani uriașe fără niciun coach și iată că au făcut-o foarte bine!
Este clar că există persoane care reușesc, prin gestionarea bună a resurselor proprii, să facă lucruri extraordinare. Dar, în același timp, există și oameni cu mult potențial, cu businessuri profitabile, care fac mai puțin decât ceea ce ar putea realiza. Sau care se chinuie efectiv, singuri, în mulți ani de luptă cu ei înșiși, să depășească diferite bariere pe care viața ni le acordă din plin - decizii dificile, relații conflictuale, gestionarea greoaie a emoțiilor, frici de tot felul, gestionarea echipei pe care o conduci, să nu mai vorbim de crize economice sau "ce ar trebui să faci la serviciu atunci când pandemia a dat totul peste cap?!"
Lumea în care trăim ne obligă să ne adaptăm într-un ritm foarte rapid la schimbări care apar lună de lună și an de an, iar răgazul pe care îl avem la dispoziție pentru a face ceea ce trebuie și a fi și bine cu noi înșine este unul foarte scurt. De multe ori, încercările noastre de a lua decizii corecte pe anumite planuri se soldează cu "daune" în celelalte arii ale vieții. Poate că ții lucrurile sub control la serviciu, dar te surprinzi enervându-te din orice acasă și oricum nu ai timp destul niciodată. Sau reușești să te împarți între serviciu și casă, dar constați că timp pentru tine nu ai mai avut de câteva luni bune sau chiar mai mult...
Mai mult decât atât, am fost crescuți și educați într-o lume complet diferită de cea de acum, care nu ne-a pregătit mai deloc pentru ceea ce urma să fie. Poate că nu toți ajungem la vreun dezechilibru major sau simptome evidente care să ne conducă spre psihoterapie, dar e ceva...ceva ce ar putea merge mai bine decât acum.
De aici nevoia de un parteneriat de încredere, cu o persoană care să știe cum să te conducă spre a găsi mai mult din propriile resurse, sau care să te ajute să vezi direcțiile mai simple către rezolvarea unor dificultăți.
Coaching înseamnă ședințe unu-la-unu, cel mai adesea, în care TU ești cel care direcționează discuțiile, care găsește soluții și ia decizii. Specialistul este acolo pentru a-ți fi partener, pentru a pune întrebările bune, pentru a-ți oferi un spațiu sigur în care să poți cu adevărat să te regăsești și să descoperi ce pași trebuie să faci mai departe.
Coach-ul nu oferă instrucțiuni, nu vine cu soluții pentru probleme, nu propune variante, iar obiectivele și atingerea lor sunt "călătoria ta". Tu ești expertul propriei tale vieți, așadar ești cea mai potrivită persoană pentru a genera soluții - cele pentru care ești pregătit(ă), pe care ți le dorești și pe care ți le asumi.
La fel ca atunci când vrei să te apuci de sport, de slăbit, de cântat la pian sau de yoga... poți face toate astea singur, nu ai nevoie de ajutor, există cărți, internet. Însă cum arată rezultatele după ce faci singur sport acasă timp de 3 luni, de exemplu, versus cum arată rezultatele dacă ai alături de tine un antrenor în cele 3 luni?
Ei bine, la fel se întâmplă și când vrem să lucrăm cu noi înșine. Nu e un demers pe care îl poți face atât de simplu singur, în cele 10 minute când stai întins în pat înainte să adormi, mereu sunt alte lucruri mai importante de făcut. Necesită multă introspecție, curaj de a-ți înfrunta emoțiile, deschidere către "lucrurile acelea dificile". Toate acestea, și încă multe altele, sunt mai ușor de accesat atunci când ai alături de tine un partener, care vine și cu o serie de tehnici faine prin care să poți ajunge mai ușor la răspunsurile pe care le cauți.
Așadar, răspunsul la întrebarea noastră este...Da și da! Poate fi considerat un trend, pentru că într-adevăr este un împrumut american destul de recent, și aduce cu el efecte pozitive, rezultate concrete, o spun cei care au făcut coaching dar și cercetările în domenii diferite, câteva exemple ar fi: business (Wiginton, 2020), educație (Van Ostrand, 2020), chirurgie (Pradarelli, Jason C., et al., 2020) sau dezvoltarea limbajului (Ramírez et al., 2020).
Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.
Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!
Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi?