Unele dintre cele mai interesante concepte dezvoltate de catre specialisti, indiferent de domeniul in care activeaza, sunt derivate din cele deja existente, insa care exploreaza o directie cu totul noua, inovativa, la care absolut nimeni nu s-a mai gandit pana atunci. Este si cazul autorului si inventatorului american Gifford Pinchot, care a creat termenul de "intraprenor", in anul 1985. Insa ce inseamna intraprenor si, in special, de ce atat de multi angajati tind, mai mult sau mai putin constient, catre acest statut, unul deopotriva privilegiat si fascinant? Parcurge randurile urmatoare pentru a afla si lasa-te inspirat de ele, dand sansa unei noi directii in cariera ta!
Ce inseamna intraprenor? Spre deosebire de un antreprenor, un... intraprenor este angajat al unei companii, dezvoltand idei, proiecte, produse si servicii noi in cadrul acesteia, care duc la succesul business-ului, din toate punctele de vedere (financiar, al notorietatii etc.), pe termen mediu si lung. Partea cu adevarat captivanta, dupa cum probabil ti-ai dat seama deja, este ca oricine isi poate asuma acest rol, cu randul sau in acelasi timp, lucrand atat in echipa, cat si pe cont propriu, pentru beneficii mai mari decat cele clasice (salariu, prime, bonusuri etc.). Cu alte cuvinte, un astfel de profesionist poseda o viziune similara unui proprietar de afacere si are capacitatea de a vedea "the greater picture".
Bineinteles, un... antreprenor care nu intelege ce inseamna intraprenor nu poate nici sprijini aparitia si cresterea unor asemenea experti in interiorul organizatiei sale. Acesta din urma are nevoie de o mai mare autonomie, flexibilitate, lipsa unor deadline-uri foarte rigide si a unui control riguros din partea superiorilor, pentru a-si putea contura in liniste, atat la propriu, cat si la figurat, ideile care vor duce la evolutia lui si a firmei, in paralel. Iata, in continuare, un tabel comparativ intre cele doua functii amintite anterior, prezentand asemanarile si diferentele considerabile dintre ele:
Ce inseamna intraprenor VS antreprenor
In concluzie, daca detii sau doresti sa deprinzi, spre exemplu in cadrul training-urilor noastre, abilitati de leadership, adaptabilitate, rezistenta mare la schimbare si mai multa inspiratie in luarea deciziilor, poti urma cu siguranta calea... intraprenoriatului, care poate fi considerat un fel de antreprenoriat "cu plasa de siguranta". Bineinteles, este doar inceputul, iar cariera ta poate atinge noi culmi, cat de curand. Mult succes!
Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.
Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!
Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi?