In ultimii ani, de cand aceasta notiune a crescut in popularitate in tara noastra, tot mai multi romani se intreaba "Ce este coachingul?", iar unii fac greseala de a considera ca stiu raspunsul, pentru ca pur si simplu traduc termenul din limba engleza: un... antrenament. Intr-adevar, la fel cum un sportiv are nevoie de indrumarea unui antrenor pentru a-si atinge potentialul maxim si a-l fructifica, prin castigarea de meciuri ori turnee, la fel si un angajat beneficiaza de pe urma sesiunilor cu experti din domeniul sau, exercitandu-si fisa postului cu mai mult succes ori reusind sa avanseze rapid pe scara ierarhica.
Desi poate fi asezat alaturi de termeni similari, precum "educatie", "mentorat" sau "dezvoltare personala", coachingul are o latura profund... practica, acesta fiind si motivul pentru care am precizat ca raspunsul se afla ascuns chiar in intrebarea din titlu. Astfel, respectivul proces are in vedere, in primul rand, atingerea unor obiective si nu neaparat rezolvarea unor conflicte. De asemenea, coachul este setat pe imbunatatirea performantelor invatacelului sau, aici si acum, cu rezultate in viitorul apropiat. Asadar, totul se desfasoara in prezent, fara vreun fel de legatura importanta cu trecutul (spre deosebire de psihoterapie, de exemplu).
Atunci cand ne intrebam ce este coachingul, nu putem sa neglijam latura personala, transformarea fiind una care se poate rasfrange si asupra vietii private, chiar daca de cele mai multe ori vizeaza profesia. Un coach nu este un terapeut in sensul real al cuvantului, chiar daca el este foarte interesat sa implementeze psihologia din spatele atingerii unui target, ci mai curand un ghid, care ii arata clientului calea si instrumentele pentru a ajunge in varf, insa care nu si bate drumul in locul sau. Interogarile, reformularile si parafrazarile sunt modalitati prin care maestrul ii sugereaza participantului ce are de facut, ajutandu-l sa identifice blocajele dinauntrul sau, uneori mai greu surmontabile decat cele exterioare.
Pana la urma, tu stii cel mai bine ce este coachingul pentru tine, intrucat fiecare isi seteaza propria definitie si un itinerariu personalizat catre tinta vizata, urmarind "marcajele rutiere" trasate de invatator. Deci, acesta doar iti deschide ochii sau, mai degraba, iti indreapta privirea intr-o directie noua, iar de acolo este responsabilitatea ta (insa si meritul tau, bineinteles!). In concluzie, acest parcurs poate fi neplacut, in momentul in care iti realizezi punctele slabe, insa tot ceea ce conteaza este sa treci linia de sosire, la propriu si la figurat, intr-o maniera cat mai profitabila si multumitoare.
Nu putem incheia capitolul "Ce este coachingul?" fara a-ti enumera programele pe care Brightway®️ ti le pune la dispozitie in aceasta sfera, si anume: Executive Coaching - pentru seniori manageri cu nevoi complexe si liderii unor echipe numeroase, Sales expert Coaching - pentru persoanele cu experienta in vanzari care au nevoie de o schimbare de perspectiva si Coaching transformational - pentru oricine cauta solutii ori raspunsuri si simte ca are nevoie de orientare suplimentara.
Ce zici, acum ca stii ce este coachingul, esti pregatit sa il aprofundezi, pentru avantaje palpabile pe toate planurile? Te asteptam sa descoperi... the bright way!
Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.
Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!
Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi?