Ai un coleg pe care il consideri "enervant", pentru ca intotdeauna isi sustine punctul de vedere, pe un ton calm si pozitiv, fara sa se enerveze, si reuseste sa se impuna in fata celorlalti, unii manati de prea mult elan si agresivitate, iar altii prea pasivi? Nu ar trebui sa te irite, ci, din contra, poate este cazul sa-i urmezi exemplul, intrucat, asa cum spuneam, o astfel de atitudine conduce, de cele mai multe ori, catre atingerea telurilor. Daca te intrebi cum se numeste conduita respectiva, citind articolul vei afla ca este vorba despre asertivitate, un comportament situat la jumatatea distantei dintre agresivitate si pasivitate.
Ce inseamna asertivitate?
Conform Dictionarului Oxford, asertivitatea este definita drept "Sinceritate, pozitivitate, insistenta pentru recunoasterea drepturilor proprii". Extrapoland, sa fii asertiv inseamna sa lupti pentru drepturile tale, printre care exprimarea gandurilor, trairilor si credintelor, intr-o maniera directa, onesta si potrivita contextului, insa, in acelasi timp, sa respecti gandurile, trairile si credintele celorlalti. Asa cum vei vedea in continuare, sunt foarte putini oameni care se nasc asertivi, intrucat acesta este un skill de comunicare si social care se invata, manifestarile sale fiind mult mai subtile decat agresivitatea sau pasivitatea.
Sa fii asertiv inseamna sa tii cont atat de drepturile, dorintele si nevoile tale, cat si de ale altora, ba chiar sa-i incurajezi pe acestia sa fie la randul lor deschisi in directia respectiva. Iata, in continuare, cateva exemple de comportament asertiv:
- sa ii asculti pe ceilalti si sa le raspunzi in mod corespunzator, indiferent daca esti de acord sau in dezacord cu ei;
- sa accepti sa fii responsabilizat si sa poti delega, la randul tau, responsabilitati altora;
- sa iti exprimi cu regularitate aprecierea fata de ceilalti si ceea ce fac/au facut ei;
- sa fii in stare sa iti admiti greselile si sa iti ceri scuze;
- sa fii in stare sa iti mentii autocontrolul;
- sa te comporti precum egalul celorlalti, nu superiorul sau inferiorul lor.
Descopera ce inseamna asertivitatea!
De curand, am introdus in programele noastre si Cursul de Inteligenta Emotionala si Asertivitate, construit pentru ca echipele sa inteleaga rolul emotiilor, in final invatand sa traiasca autentic fiecare stare. In cadrul cursului mastile emotionale vor cadea, iar interactiunile cu ceilalti vor deveni mai constructive, indiferent de contextul in care se desfasoara. Pe langa cele mai noi cercetari legate de emotii, din domenii diverse precum psihologie, medicina, biologie si neurostiinta, vei avea acces si la studii de caz concrete, vizand interactiunile dintre partenerii de business, colegi, dar si cele din viata personala.
Fie ca esti un manager sau antreprenor care isi doreste sa comunice asertiv cu membrii echipei, fie ca activitatea ta presupune interactiuni cu furnizorii, clientii sau alti parteneri de business, ai nevoie de un training in asertivitate, pentru a intelege mai bine emotiile celorlalti, dar si cum sa te raportezi la ele si sa colaborezi cu toata lumea intr-un mod ideal. Strategiile de wellbeing, imbunatatirea relatiilor dintre membrii echipei, gestionarea stresului si incertitudinii, cresterea motivatiei si diminuarea conflictelor reprezinta si ele teme centrale ale noului nostru curs.
Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.
Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!
Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi?