Daca intrebi zece oameni diferiti care este cea mai mare frica a lor, este foarte posibil ca macar 3-4 dintre ei sa raspunda acelasi lucru: teama de a vorbi in public. De ce reprezinta public speaking-ul o temere atat de raspandita? In primul rand, pentru ca, daca nu esti obisnuit cu scena, cateva zeci sau chiar sute de perechi de ochi atintiti asupra ta reprezinta o imagine destul de intimidanta. In al doilea rand, pentru ca, desi cel mai probabil nu este asa, ai impresia ca auditoriul iti "vaneaza" fiecare mica balba, nesiguranta sau orice alta greseala.
In aceste conditii, intrebarea logica este: "Cum scapi de teama de a vorbi in public?". Inainte de a-ti prezenta cele 5 metode inedite sugerate de catre noi, trebuie sa precizam ca, de cele mai multe ori, temerea nu este una generalizata, legata propriu-zis de public speaking, ci mai degraba de anumite aspecte punctuale: frica de a te balbai, de a uita ceva din discurs, de a fi privit de sute de oameni etc. Fara alte introduceri, iata cum reusesti sa scapi de trac si sa-ti impresionezi publicul, indiferent de componenta acestuia:
1. Simuleaza pe cat posibil conditiile discursului! In cazul in care urmeaza sa sustii o prelegere, pregateste-te, pe cat posibil, in aceleasi conditii de la momentul respectiv. Astfel, imbraca-te la patru ace, stai in picioare, eventual in fata unei oglinzi, pentru a-ti putea studia limbajul corpului, si rosteste speech-ul cu voce tare, nu in gand!
2. Concentreaza-te pe tine, nu pe perceptia salii! Teama de a vorbi in public se naste si din interpretarea gresita a feedback-ului salii. Astfel, in timp ce tu te poti poticni din cauza unei pauze prea lungi sau a unor cuvinte inversate ori pronuntate defectuos, oamenii care te privesc si asculta pot trece cu vederea sau pot fi chiar amuzati de mica ta gafa.
3. Dovedeste ca esti uman in toate privintele! Cei mai buni oratori contemporani se remarca nu doar prin know-how-ul lor ireprosabil, ci si prin faptul ca isi permit sa fie 100% autentici: rad de ei insisi atunci cand una gandesc si alta spun, nu sunt deloc rigizi si isi permit de multe ori sa iasa din "sablonul" expunerii pregatite de acasa.
4. Fii cu adevarat stapan pe subiectul prezentat! In cazul in care cunosti foarte bine domeniul despre care urmeaza sa vorbesti, emotiile se vor risipi de la sine, intrucat pasiunea si experienta ta pentru subiectul respectiv le vor domina, iar sala (de spectacole, de sedinte etc.) va simti ca are in fata sa un adevarat expert.
5. Urmeaza cursul nostru de public speaking! Pentru a afla ce alti asi au in maneca specialistii in "livrarea" eficienta a discursurilor, iti recomandam sa te inscrii chiar acum la cursul Brightway® de public speaking! Vei invata sa-ti construiesti prezentarile intr-o maniera interesanta si sa transmiti mesaje de impact, indiferent de functia pe care o ocupi sau de domeniul tau de activitate. Vocea ta merita auzita!
Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.
Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!
Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi?